Asrama ke Asmara =='

salam. post ni agak kontroversi sikit sebab aku senyap2 online dlm bilik. lagipun time pagi2 ni lah line laju nak muat naik gambar hoho. apa yg aku sayang aku suka pasal asrama aku ialah suasana dan port2 chantekkk punya ^^ dulu masa F4, aku suka ambil gambar dr tingkat paling atas, gambar langit; matahari terbenam.. gambar awan pun banyak. tapi aku tak tahu gambar2 tu kat mana skg ==' Subhanallah.. unik sgt. awan nano~ macam gula kapas fuyohh... kalau la ada lg gambar2 tu T.T

2 tahun duduk asrama, urmmm pengalaman yg bervariasi rasanya. kira macam masuk sbp la, awal F4 ahax. Am a lil awkward for the first time, never be in such a big "family". lambat-laun dah seronok pula haha. kawan2 memang la ramai. adik2 pun ramai.

aku nak kongsi sikit persiapan mental dan fizikal utk hidup di asrama ^^

1. complete toiletries --> jgn ngengada la nk share2. barang2 ni sensitif sikit. 

2. tshirt takyah banyak sgt --> sbb korang akan pakai baju yg sama 2 3 kali baru basuh haha. ni bijak namanya :P kalau aku, kalau da nampak lunyai sikit je bau hashemm, aku tukar la. sbb kita pakai berapa jam je, pagi smpai petang dah uniform sekolah, malam baju kurung, time basuh je pakai tshirt:)

3. baju kurung --> aku kalau tade tuisyen, 2 hari pakai baju yg sama haha. kalau ad tuisyen wajib tukar sbb kantoi ngn aspura la nt haha. bw 3 helai sudah. kawan2 lain buka butik jangan risau. 

4. bersedia utk menjadi pengikut --> ni utk awal2 masuk layannnn je style diorang macam mana. jangan bw kepala sendirilah. dah ad tempat, baru slow2 tunjuk taring kita haha. sebab kita mesti ngam babe. bukan rapat atau terus adaptasi cara diorang, cuma mencari keserasian :) kita hidup dgn kawan2, mst selalu buat baik WALAUPUN cara dia salah. gunakan medium yg sesuai utk menegur. contohnya, beri tahu rakan yg rapat dengannya/rakan yg sudah lama kenal. easy man:) fleksibel la.

5. buat baik dgn warden --> yg ni sendiri punya caralah. kalau aku, kadang2 petang2 tu singgah bilik dia, bual2 pasal sekolah, pasal hidup dia dulu macam mana. "BUAT2" minat utk mengetahui tentang apa yg dia tahu terutamanya kepakaran dia. dia akan rasa selesa dan seronok utk bercerita :)

6. jangan SKEMPOS sgt --> aku "pernah" rasa aku ni nerdy :P sebenarnya peraturan tu sebagai panduan, kadang kala tak perlu terlalu mengikut apa yg telah ditetapkan sehingga memudaratkan diri sendiri. selalunya peraturan di asrama akan sentiasa berevolusi, jadi jgn segan bertanya!

oke cukuplah 6.  

1 lagu cerita ialah haiwan peliharaan. kitorang namakan kucing2 ni dgn nama artis. yg ni Kak Limah =='









yg paling best port belakang DM. memori yg terlakar di sini ialah aku belajar malam2 dgn Fad. sekeliling hutan, depan padang dan di depan ialah kanvas langit. sering memerhati langit membidik bintang~



 ni pula di lobi. actually, there is a bed of this tiny colourful flowers. masa ni belum subur sgt.


p/s: what am doing now, it's all about how lonely i'm w/out all of these beautiful things...

till next post xoxo :3

Comments

Popular Posts