My First Operation - Frog's Anatomy

salam. tanggal 28/9/2011, pembunuhan katak secara berleluasa telah menggemparkan komuniti katak di asrama haha. akulah sang pencari katak ^^ malam tu, minta tolong member, kumpul geng cari katak. fuhh... trimas la kat Pert yg turut melancarkan OPS KATAK malam tu ;P proses membedah katak utk mengkaji sistem pernafasan dan pencernaan amfibia ini. silibus BIOLOGY T4 tp buat akhir T5. masyukkk lahhh~

#1 --> proses membius katak. katak akn dikedapudarakan dlm tupperware ditemani kapas berchlorofom. tunggu la beberapa jam. pagi2 masuk kelas kecah kelas, budak2 bandingkan katak siapa paling besar. siapa lagi aku punya laa! (tak dapat terima kenyataan katak liar paling comel T.T) sebelum perhimpunan, pleasing katak depan budak2 kecik yg tengah beratur sambil tersenyum riang sebab rasa macam dah power sgt nak buat pembedahan haha. hantar dekat acik lab, terkejut + geli2 gitu haha. kitorang tinggalkan katak utk dipengsankan.

waktu Bio telah tiba. kitorang bergegas ke lab, tak sabarnyaaaa >0<

#2 --> sesi penerangan oleh Pn Shafinie :) miss ya T.T beliau terangkan prosedur penting pembedahan pertama ni. oleh sebab keterujaan yg melampau, aku dah hafal prosedur bedah katak dgn Am semalaman haha. dia dah buat dulu. sekolah dia advance ^^ (memang patut pun sbnrnya).






#3 --> radas yg diperlukan. huh huh.. memandangkan katak tersebut tak ada takaful, jadi pisau2 semua tak sterilised. jangkitan kuman memang akan berlaku, memandangkan tiada jahitan utk menutup kembali insisi yg telah dibuat, kitorang guna je ^^v





met my assistance, Ain :) sebenarnya dia ni doktor gak. tadelah assist aku sgt :P siap pakai glove semua. memandangkan katak dikutip, kemungkinan banyak bakteria yg berbahaya akan merebak. jika ada luka, pastikan luka ditutup sepenuhnya dgn memakai glove. dulu aku selalu tiup buat belon =='






#4 --> katak akan ditelentangkan dan dipaku pada 4 kakinya, er 2 tangan 2 kaki? ==' pastikan paku kecil itu dipasak pada tulang dgn memastikan korang dengar "prakk". oke dah. ini utk memastikan katak tak melompat secara tiba2 kerana tau badannya sedang dibedah.






#5 --> insisi yg pertama. lapisan kulit yg tebal, paling atas. epithelial. buat insisi guna gunting je. buat bukaan "tingkap". time ni menggigil sikit la. sebab kita tak nak terpotong saluran darah dan merumitkan lagi keadaan. susah nak observe nt. time ni, aku start dulu then ain sambung vice versa :P






#6 --> tadaaaaaa! haha. nilah hasilnya. selepas da buka "tingkap", akan wujud 1 lapisan nipis. ni kena berhati-hati. tersilap langkap, padah jawabnya. dah buka, terserlah segala sistem dalam badan  katak ni. fuyohhh.. dalam katak macam ni rumit, macam manalah manusia ekh (sama organ basic). Subhanallah~ agung ciptaanNya :)
sistem pernafasan katak ni guna paru2, kulit dan buccal cavity. jadi masa tu, kita boleh lihat paru2 katak ni mengembang dan menguncup. best kan? ^^ jantung dia organ paling lama yg bertahan, walaupun setelah dipotong. sebab jantung bergerak sendiri, myogenic (tak perlukan saraf).







#7 --> exploration! time ni kena tengok betul2 struktur organ semua. usus dipotong utk lihat diet katak ni. yg bernasib baik masih boleh lihat bentuk asal siput, euwww.. aku rasa semua orang dlm lab tu memang ada semangat nak belajar. they could endure the awful stinky environment.






#8 --> bila anak doktor dah beraksi ahax :P 1 kelas terkejut sbb ni kali pertama diorang nampak jejaka2 Malaya ni betul2 fokus dlm kelas Bio! Alhamdulillah ~ dr kanan : Mirul, Pert, Muhd.





#9 --> potong organ! semua bahagian "dicabut" utk mengosongkan badan katak tersebut. senang cerita dah boleh salut tepung goreng!yummy~ non-muslim pun tak nak bw balik padahal dah tolong siangkan tu ==' exotic food!







sesi merakam kenangan bersama "pesakit" :P dri kanan : Dr Jaz, Dr Diana, Dr Aini dan Dr Tika ^^v







hah, habis dah sesi bedah-membedah :) ni da masuk kelas. tiba2 ternampak geng kelas sebelah lepak kat tandas. kryptoned!






meja paling belakang uh, meja aku. kat situlah aku selalu tertunduk malu dan mendarat dgn selamat bila medulla oblongata suruh tidur. di situ jg aku belajar erti kehidupan dan persahabatan. terima kasih meja T.T
miss y'all T.T

till next post xoxo :3

Comments

Popular Posts