Lidah & Bahasa - sinkof & akronim (Inggeris)

salam! huhui.. sebenarnya aku nak kongsi 1 fakta mengenai kesihatan, tapi macam mana entah cerebrum aku ni tak jumpa pula "fail" tu erghhh.. *ringkasnya aku terlupa nak cerita apa =.=''

oke, jadi memandangkan aku sering terangkat kening terkerut dahi bila membaca hasil nukilan rakan2 yg menggunakan bahasa Inggeris, status di FB mahupun Twitter dengan menggunakan singkatan perkataan yg sukar difahami oleh penutur bahasa kedua macam aku ni =.='' di sini aku share hasil Google aku.

bahasa melambangkan budaya. bila kita belajar sesuatu bahasa secara tidak langsung kita mengenal budaya penutur bahasa dan mengadaptasi gaya penuturan bahasa tersebut. namun begitu, indah lagi bahasa ibunda (mother tongue), bahasa Melayu yg mencerminkan kesopanan dan kesusilaan penuturnya ;D


dialek ataupun loghat kenegerian pada aku ialah seni linguistik yg paling unik. bagi orang Johor, tidak jelas loghatnya kecuali masyarakat Jawa. bagi aku, lahir sebagai orang Johor sangatlah beruntung kerana menuturkan bahasa Melayu yg hampir baku. tiada masalah dalam penulisan karangan mahupun komunikasi harian. lain pula mereka yg bertutur dalam loghat istimewa negeri masing-masing. kadang kala terikut-ikut gaya percakapan harian dalam penulisan. bagaimana pun masalah timbul bila pelajar tidak dapat membezakan penggunaan bahasa Melayu dan loghat masing-masing. ini masalah budak kecil, bukan bagi pelajar sekolah menengah. tapi ada juga yg terpengaruh dengan penulisan Sistem Pesanan Ringkas (SMS). situasi ni aku pernah alami sendiri. tengah dok lepak2 kat bilik study, aku menjangkau buku kawan aku sorang ni. baca karangan dia, terkerut dahi terangkat kening. aku masih dapat terima lagi kalau sinkof BM, ni tak..
" semalam aku x dapat lenakan mata....."
" kenapa die x membalas sahutan q...."

sebenarnya mesej yg aku nak sampaikan ialah ilmu berkenaan linguistik ni kita ambil tahu, penguasaan lebih daripada satu bahasa sangat penting (Inggeris, Mandarin, Perancis), tahu bahasa asing utk elakkan terjebak dalam penipuan, yg baik kita tuturkan yg kurang sopan kita elakkan.

senarai AKRONIM :-
  • AFAIK =» As Far As I Know 
  • AFK =» Away From Keyboard 
  • ASAP =» As Soon As Possible 
  • BAS =» Big A$ Smile 
  • BBL =» Be Back Later 
  • BBN =» Bye Bye Now 
  • BBS =» Be Back Soon 
  • BEG =» Big Evil Grin 
  • BF =» Boyfriend 
  • BIBO =» Beer In, Beer Out 
  • BRB =» Be Right Back 
  • BTW =» By The Way 
  • BWL =» Bursting With Laughter 
  • C&G =» Chuckle and Grin 
  • CICO =» Coffee In, Coffee Out 
  • CID =» Crying In Disgrace 
  • CNP =» Continued (in my) Next Post 
  • CP =» Chat Post(a chat message) 
  • CRBT =» Crying Real Big Tears 
  • CSG =» Chuckle Snicker Grin 
  • CYA =» See You (Seeya) 
  • CYAL8R =» See You Later (Seeyalata) 
  • DLTBBB =» Don't Let The Bed Bugs Bite 
  • EG =» Evil Grin 
  • EMSG =» Email Message 
  • FC =» Fingers Crossed 
  • FTBOMH =» From The Bottom Of My Heart 
  • FYI =» For Your Information 
  • FWIW =» For What It's Worth 
  • GAL =» Get A Life 
  • GF =» Girlfriend 
  • GFN =» Gone For Now 
  • GMBA =» Giggling My Butt Off 
  • GMTA =» Great Minds Think Alike 
  • GTSY =» Glad To See You 
  • H&K =» Hug and Kiss 
  • HABU =» Have A Better 'Un 
  • HAGN =» Have A Good Night 
  • HAGU =» Have A Good 'Un 
  • HHIS =» Hanging Head in Shame 
  • HUB =» Head Up Butt 
  • IAE =» In Any Event 
  • IC =» I See 
  • IGP =» I Gotta Pee 
  • IMNSHO =» In My Not So Humble Opinion 
  • IMO =» In My Opinion 
  • IMCO =» In My Considered Opinion 
  • IMHO =» In My Humble Opinion 
  • IOW =» In Other Words 
  • IRL =» In Real Life 
  • IWALU =» I Will Always Love You 
  • JMO =» Just My Opinion 
  • JTLYK =» Just To Let You Know 
  • KIT =» Keep In Touch 
  • KOC =» Kiss On Cheek 
  • KOL =» Kiss On Lips 
  • L8R =» Later 
  • L8R G8R =» Later 'Gater 
  • LHM =» Lord Help Me 
  • LHO =» Laughing Head Off 
  • LHU =» Lord Help Us 
  • LMAO =» Laughing My A$ Off 
  • LMSO =» Laughing My Socks Off 
  • LOL =» Laugh Out Loud 
  • LSHMBB =» Laughing So Hard My Belly is Bouncing 
  • LSHMBH =» Laughing So Hard My Belly Hurts 
  • LSHTTARDML =» Laughing So Hard The Tears Are Running Down My Leg 
  • LTNS =» Long Time No See 
  • LTS =» Laughing To Self 
  • LUWAMH =» Love You With All My Heart 
  • LY =» Love Ya 
  • MTF =» More To Follow 
  • NRN =» No Reply Necessary 
  • NADT =» Not A Darn Thing 
  • OIC =» Oh, I See 
  • OL =» Old Lady (significant other) 
  • OM =» Old Man (significant other) 
  • OTOH =» On The Other Hand 
  • OTTOMH =» Off The Top of My Head 
  • PDS =» Please Don't Shoot 
  • PITA =» Pain In The A$ 
  • PM =» Private Message 
  • PMFJI =» Pardon Me For Jumping In 
  • PMP =» Peed My Pants 
  • POAHF =» Put On A Happy Face 
  • QSL =» Reply 
  • QSO =» Conversation 
  • QT =» Cutie 
  • ROFL =» Rolling On Floor Laughing 
  • ROFLAPMP =» ROFL And Peeing My Pants 
  • ROFLMAO =» ROFL My A$ Off 
  • ROFLMAOAY =» ROFLMAO At You 
  • ROFLMAOWTIME =» ROFLMAO With Tears In My Eyes 
  • ROFLUTSROFL =» Unable to Speak 
  • RTFM =» Read The F****** Manual! 
  • SETE =» Smiling Ear To Ear 
  • SHID =» Slaps Head In Disgust 
  • SNERT =» Snot-Nosed Egotistical Rude Teenager 
  • SO =» Significant Other 
  • SOT =» Short Of Time 
  • SOTMG =» Short Of Time Must Go 
  • SWAK =» Sealed With A Kiss 
  • SWAS =» Scientific Wild A$ Guess 
  • SWL =» Screaming with Laughter 
  • SYS =» See You Soon 
  • TA =» Thanks Again 
  • TGIF =» Thank God It's Friday 
  • TCOY =» Take Care Of Yourself 
  • TILII =» Tell It Like It Is 
  • TNT =» Till Next Time 
  • TOY =» Thinking Of You 
  • TTFN =» Ta Ta For Now 
  • TTYL =» Talk To You Later 
  • WAS =» Wild A$ Guess 
  • WB =» Welcome Back 
  • WTH =» What/Who The Heck (or sub an 'F' for the 'H') 
  • YBS =» You'll Be Sorry 
  • YG =» Young Gentleman 
  • YL =» Young Lady 
  • YM =» Young Man 
kurisik masa mencari ruang~ salam.

Comments

  1. hahaha.. betul tu.. ermm.. ILY ((i love you)) grrr.. ingtkn apa.. -_- IDK((i dont know)) whoaa.. byk kita kena beljar.. ngee~

    ReplyDelete
  2. Aisya - banyak yg tersirat :D selalulah bpegang kpd prinsip ilmu itu perlu dcari ^_____________^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts