Dunia Kepengawasan

salam. apa habaq? hehe. hari ni lepak cc memandangkan pagi tadi praktikal kereta di Akademi Memandu Ngah berjalan dgn lancar walaupun hujan. dapat balik awal, lepak warung jap pekena milo panas. memandangkan sipmtom2 hypothermia muncul dgn drastiknya, aku ambil keputusan utk panaskan badan dgn ngeteh kejap. dah la dalam kereta pendingin hawa tak nak kuat pula, dalam cc pun sama hampeh =='

bercerita mengenai pengawas, "kerjaya" ni bermula sejak aku darjah 2 dan aku bersara akhir semester ketika menuntut di Tingkatan 5. pangkat terbaik aku ialah KP haha *booo. di peringkat sekolah, pengawas ialah orang kanan cikgu. hierarki bawah cikgulah. spesifik lagi bawah guru kanan HEM. ehem.

kalau jadi pengawas ni:-

pro-->

1. uniform khas - kat sekolah aku pengawas pakai vest, baju kurung biru kain putih dan ayu bertudung putih. memandangkan aku pakai vest, baju biru tudung semua gosok ala kadar je haha. jimat masa jimat elektrik.

2. ramai kawan - kira kalau jadi junior, senior kenal sebab kadang2 kita kawal kelas, perhimpunan dan sebagainya. kalau jadi senior, junior semua respect kaw2 punya haha. kalau nak minta back up pun senang. lagi satu famili pengawas tu sendiri menambah senarai kawan.

3. ada alasan nak cover line - kalau lambat masuk kelas macam biasalah ada tugas, mesyuarat semua tu. kadang-kala tak terlibat dalam mana2 aktiviti pengawas pun ada yg gunakan nama organisasi ni.

4. selalu dapat publisiti - kena uruskan acara sekolah, jadi pengacara, jurukamera. masa perhimpunan sekolah, dapat baca ikrar dan doa. kalau buat unik sikit/buat silap, seminggu gosip tu akan berdengung satu sekolah. kalau buat slek atau tertidur kat kelas lagi dapat liputan meluas haha. lagi2 kalau melibatkan akademik.  

5. aktif bersukan - pagi2 dah kena bertugas di zon yg ditetapkan dan pusing satu sekolah buat checking. kalau ada majlis lagilah penat uruskan banyak benda. nak kena setting pentas, backdrop pastu kemas balik. yg bestnya, semua ni buat ramai2 jadi taklah rasa penat sangat.

kontra-->

1. kena marah - masuk kelas lambat, subjek tak dapat catch up + cikgu marah. aku selalu kena time Addmaths sebab score aku memang "bagus" haha. terima kasih cikgu sebab marah2 saya T^T time SPM, aku paling gembira lepas jawab paper Addmaths ;')

2. dimusuhi - tak semua orang dapat terima cara pengawas tu menegur sehingga menerbitkan kebencian dan ketidakpuashatian. aku selalu selitkan unsur humor dalam teguran aku, selalu lepas tegur dengar tegas aku akan buat lawak utk mengurangkan atmosfera tekanan. tak jadi masalah sebab mereka akan patuh dan beransur-ansur ikhlas utk mematuhi peraturan sebab mereka diberi waktu utk memikirkan logik arahan pengawas.

3. dipertanggungjawabkan - segala urusan yg diamanahkan kadang-kala menjadi beg sekolah yg sangat padat dan berat di bahu kita. keluhan dan tangisan tu asam garam dalam dunia pengawas sebab itu rencah utama dalam resepi kejayaan sebagai seorang pemikul amanah. yg penting dapatkan arahan yg jelas dan agihkan buku2 dalam beg amanah supaya berat dapat dikurangkan dan kerja dapat diselesaikan bersama-sama rakan pengawas yg lain.

4. tekanan belajar dan tugas - pagi2 tak dapat copy kerja Addmaths sebab kena bertugas dan keluarkan pelajar dari kelas setiap hari Isnin, Rabu dan Jumaat. waktu rehat tak dapat tidur sebab kena pastikan pelajar kosongkan kelas. kalau ada meeting kena skip kelas, ada program kat luar kena ambil MC. malam dah penat nak belajar huhu.

5. akademik - kelemahan ialah dedaun kering yg gugur dan melitupi bunga2 harum yg tumbuh meliar di bawah sepohon pokok. setiap pengawas mempunyai kelebihan, kemahiran dan "power" masing2 jadi tidak adil utk mengukur diri mereka hanya melalui keputusan periksa. lainlah kita tahu pengawas tu tak berusaha langsung utk mengasingkan dedaun kering dan bunga2 harum - malas siapkan kerja
sekolah dan tak fokus dalam kelas.

yg penting ialah logik kenapa kita jadi pengawas... adakah hanya utk mencukupkan kuota pengawas Melayu, Cina dan India? ataupun hanya sebagai pak pacak di belakang barisan pelajar, pak guard depan pagar ataupun seorang insan yg ikhlas mengerah keringat, bersengkang mata mencari idea dan menabur bakti kepada mereka yg memerlukan bantuan?

anda pernah jadi pengawas? :')




entri ini dieditor oleh entiti yg hampir lenyap. terima kasih.

Comments

  1. i always had a bad feeling about prefect during my schooling time..depa prasan best je...prefect is not perfect..haha

    senang citer, i'm ANTI PREFECT..especially the Head Prefect..spoiled !!

    hahaa

    ReplyDelete
  2. ni mst trauma ngn prefect ni XD aishh.. I was one of the so-called spoiled head prefects =='

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts