PERMOHONAN TAJAAN JPA DAN PPP MARA 2012

salam. maaf lambat update pasal biasiswa ni sebab aku sendiri pun bersengkang mata utk siapkan segala urusan permohonan. tapi jika anda membaca entry ini, masih ada lagi lebih kurang 3 hari utk membuat permohonan. sempat lagi tu.

ada dua pilihan, sama ada JPA atau MARA. sebab aku dikhabarkan satu sahaja boleh dimohon sbb kita tak nak ada sebarang "clash" penaja. sebab lain aku tak tahu la pula, ni secara tak official kiranya la.




JPA

aku dah sentuh program sebelum ni, JPA. utk mereka yg memperoleh minimum 9A-, JPA dah buka program   Permohonan Tajaan JPA Tahun 2012 Kepada Pelajar Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia 2011 Di Bawah Program Khas (Jerman, Perancis, Jepun Dan Korea) bermula 16/4 hingga 22/4 ni. yg ini hanya utk mereka yg berminat dan berkelayakan utk melanjutkan pelajaran dlm bidang KEJURUTERAAN DI LUAR NEGARA. 


utk ke Jerman, Perancis, Jepun dan Korea, wajib belajar bahasa ibunda mereka. jadi ada program bahasa selama 1 tahun. utk syaratnya boleh baca di sini SYARAT PERMOHONAN.

Yg dah buat keputusan boleh apply di sini ePERMOHONAN.









MARA

utk MARA kita sedia maklum ada program luar negara (PILN), dalam negara (PIDN) dan Program Cemerlang IPMa. utk rakan2 '94 consider PILN dan PIDN sahaja.

utk PIDN paling minimum 6A- dah boleh dapat 1 course. utk PILN pula, 7A-. 
syaratnya di sini SYARAT PERMOHONAN


  • nak pilih course di Lampiran A
  • kelayakan PILN di Lampiran B
  • kelayakan PIDN di Lampiran C
  • borang permohonan


DOWNLOAD DI SINI

selepas dah buat permohonan di ePERMOHONAN, download Borang Permohonan utk permohonan secara manual dgn disertakan dokumen2 yg dikehendaki. kalau MARA kena buat esei huhu. JPA tak perlu. hantar menggunakan pos laju. (standard RM5.90, variable berat)

siap.

lepas tu doa banyak2 dan tawakal huhu..

dapat tak dapat?

2/5 - semak JPA
7/5 - semak MARA

selamat berjaya!!

Comments

  1. nak tnya. mmg nk isi jpa and mara dkt epermohonan yg sma eh??

    ReplyDelete
  2. tyra - maaf ad kesilapan teknikal huhu. sy dah betulkan dan ad letak link kt shoutbox awk. epermohonan di web yg berbeza :D

    ReplyDelete
  3. salam.. sy nk amek medik.. tp ad x yg taja ke korea?

    ReplyDelete
  4. Alya - bagus2 :D urmm, korea ye. tak sure la wak. MARA tak ad hantar korea time batch94, JPA plak ad engineering je. urm awk bole refer any ipts, rajin2 google. in shaa ALLAH ad ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts