Susah sangat ke nak buat esei MARA dan hadir interview? --'


salam. susah tak susah kau kata? bagi aku yg BI separa mahir ni, agak sukar sebenarnya. jadi alternatif aku ialah mengumpul sebanyak mungkin contoh (bukan plagiat) dr Internet dan menapis format penulisan esei ni. tak ramai yg share sebenarnya. mungkin ada yg nak share, tp dah hilang atau tak ada masa, katanya. jadi berdasarkan pengalaman 2 3 hari ni, aku kumpulkan link2 yg boleh korang terjah utk dapatkan maklumat.

sebelum tu, ni antara format yg boleh digunakan utk menulis esei.


  • introduction 'bout yourself/family - full name, DOB/POB, father's and mother's name, siblings etc. 
  • education and achievement - former schools, posts, exam results.
  • description of involvement in both curricular and co-curricular activities - choose the best achievement/highest level participation
  • reason why you choose to major in that field - describe your interest, skills/capability and put some facts/statistic why they need another doctor/engineer like you. 
  • description of the place where you want to further your study - eg Manipal Uni, India --> location, accreditation, facilities etc.
  • career planning - describe the journey of your study --> eg doctor. 7 years (MBBS), serve government, HO/MO.
  • closing - just put some words to describe your willingness to sacrifice anything/your true intentions/wish.   

contoh esei dan tips temuduga -->



http://safuan-sabri.blogspot.com/2011/02/turn-back-pendulum-3-tips-tips-mara.html

http://alyssalurvechoc.blogspot.com/search/label/interview



http://exsbpiselandar.blogspot.com/2012/03/soal-pernah-ambil-level-senang-tak.html?showComment=1334685365333#c1313189158997420237 (yg ni utk bagi clear terms utk buat persediaan)


* maaf la ye kpd senior2, sy tak minta izin nak letak link kat sini huhu.

oke, aku rasa cukuplah ni dulu. nak cakap lebih, pengalaman 2 3 hari je haha. lainlah dah dapat pergi, alahaiii.. kpd rakan2 "94, roger2 la nt dpt mana ye ;)

salam.

Comments

  1. good luck ^^
    ezza pun tgh buat (:

    ReplyDelete
  2. pertanyaan awak akan akak reply dalam emel ya.
    thanks sebab sudi singgah dan baca entry berkaitan IB tu. :)

    ReplyDelete
  3. ezza - goodluck too! :D nt update la kalau dpt offer oke! :)

    kak lisa - maseyhh :')

    ReplyDelete
  4. good luck..insyaAllah pasti boleh buat dengan terbaik

    ReplyDelete
  5. good luck dik. akak pernah buat...yg penting ikut format dia....tp akak tk dpt pon. maybe akak tak pandai ber esei... :D

    moga murah rezeki adik untuk dapat mara, amin.

    ReplyDelete
  6. ell - thanks ye :) doakan sy.

    cik farizam - thanks kak :) rezeki masing2, ad hikmahnya. aminn.. I'ALLAH dipermudahkan :)

    ReplyDelete
  7. susahnye...sy pun xbrapa ngn bi..huhu..gudluck:)

    ReplyDelete
  8. kaisara - huhu tak susah sebenarnya sbb ad contoh dr senior. kita boleh refer dan ubah point je. thanks ye:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts