Temuduga MARA 2012 (Edisi Khas Johor)

Bismillah..

Salam. Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar utk temuduga pertama selepas tamat zaman persekolahan. Entri ini ialah buah tangan dari JB memandangkan ramai rakan2 yg utk 2 3 hari ni berkongsi maklumat dan pengalaman, tidak lupa juga sahabat yg bakal ditemuduga esok. Anda semua sangat hebat dan bakal menjadi yg terhebat! Jadi sebagai tanda honorarium aku gagahkan diri utk menulis entri ni. *padahal satu hari dah tidur*

PROLOG

Khamis, perjalanan dari Kluang ke JB mengambil masa 2 jam/+-. Macam biasalah dlm bas konon2 baca balik esei yg katanya 300 patah perkataan tu. Last2 simpan balik dlm beg, perati brader sebelah haha :P tak adalah, aku memuhasabahkan diri sambil melayan mata melihat panaroma rimba konkrit. sebelum tu ada buat research sikit. Memandangkan aku dijadualkan pada hari kedua sesi temuduga ni, banyak juga advantage yg aku dapat dgn merujuk pengalaman meraka yg bertuah ditemuduga pada hari pertama. Kena rajin sebenarnya utk merisik/bertanya walaupun secara teknikalnya kita hanya membaca pengalaman mereka di Fesbuk dan blog tanpa disedari oleh penulis dan tiada sekelumit rasa pun utk berterima kasih :P

Dah sampai JB, lepak rumah Tokteh. Makan sate, makan soto kuah sup bersantan, nasi beriani gam *sila terliur sekarang*. Terima kasih kpd En Halim, Puan Ila dan Tokteh tercinta kerana menerima kami sebagai tetamu separa terhormat *cium peluk*

Sebelum aku bercerita kisah di hari Jumaat, aku kongsikan perkara yg perlu dilakukan sebagai persiapan mental, fizikal dan rohani.

1. Makan malam bersama keluarga. Jangan sampai hilang selera pula, nanti tak ada tenaga. Borak2 dulu macam biasa tanpa menyentuh sedikit pun pasal temuduga esok.

2. Baca novel Ombak Rindu sambil putarkan lagu Hafiz Nano dan Adira.

3. Tonton Buletin Utama. Ambil tahu isu2 panas; kedai burger, video klip 18SX, Bersih 3.0, UMNO 66 tahun, isu luar negara. Kalau dah tepu, tukar channel tengok Ustaz Don Daniyal *kenyit2 mata*

4. Naik atas, on laptop. Sign in Fesbuk dan Twitter, baca status mereka, like sikit (y)

5. Cari entri berkenaan temuduga di Fesbuk. Baca dgn mulut trnganga, angguk2, letak tangan dekat dada dan bisikkan dalam hati – “Dia boleh buat, aku pun mesti boleh. At least aku dah tahu flow, so tak terperanjat nanti. Buat je yg terbaik. Percaya bahawa orang yg gagal ialah mereka yg tidak melakukan apa yg orang berjaya lakukan.”

6. Google “ETHICS IN GROUP DISCUSSION – AGREE/DISAGREE”

7. Google terminologi dalam perubatan/perundangan/kejuruteraan, cari yg umum dan yg terbaru (ikut course)

8. Dah pukul 12, tutup laptop.

9. Tidur dengan tenang.

Jumaat, pagi2 macam biasa dah solat Subuh semua tidur kejap. Dah pukul 7, bangun mandi wangi2 semua. Sarapan pagi jangan lupa. Elakkan makanan yg terlalu berat dan pedas (aku makan soto kuah sup bersantan tu lah, tapi tak habis -.-) cuci perut macam biasa, nanti mesti kelam kabut nak cari toilet kat IKM haha.

1. Aku pakai baju kurung, tudung hitam. Simple je. Warna dia aku bagi debomm sikit, warna merah maroon2 macam tulah. Biar bersemangat sikit. Warna sebenarnya melambangkan peribadi dan secara psikologinya membangkitkan mood mereka yg melihat cehhh.

2. Aku temuduga di IKM JB. Masuk je terus naik atas, daftar dgn slip yg dia suruh cetak tu (beritahu panel berapa)

3. Jalan sempoi2 je, senyum dekat budak2 lain yg tengah tunggu utk dipanggil. Jangan sampai terjatuh pula sebab terpana tengok jejaka kacak berkemeja dan bertali leher haha. dan salah seorang drpd mereka ialah Fikri! Classmate aku dulu haha.

4. Memandangkan aku panel 3, jadi aku dapat tag C6. Aku ambillah tempat duduk. Mula2 duduk dululah, tenangkan diri, stabilkan degupan jantung. Tiba2 ada minah ni jalan ke belakang sambil berkata, “Oke guys, jom kumpul belakang, kita buat ice-breaking (sesi pecahkan ais)!”

5. Aku tak sangka group C kat depan haha. perkara pertama ialah pecahkan ais. Kenalkan diri dan hafal nama. Utk senang ingat, pandang individu tersebut dan sebut kembali nama beliau selepas diberitahu. Sebut dgn kuat pun boleh. Sebab kita tengah bagi arahan kat otak utk rakam dan save ID manusia kat depan kita tu. Aku kongsikan sikit bayangan apa yg akan kami hadapi di hadapan, diorang pun dah baca gak kt Fesbuk haha. group aku paling ganjil ginjal 7 orang je, yg lain 8. we lost one genius lulz.

6. Masuk bilik, kami disambut 3 orang penemuduga. Senyum ngeee :D

7. Duduk. Kami diberi tugasan. (the next points will be in English)

8. The question was about a situation whereby we need to make a choice whether to save a 60 year old businessman o a 20 year old outgoing student.

9. We were assigned to form 2 groups - as a doctor who will save the old man and vice versa (kinda debate)

10. Me and other 2 group members fought 4 others. Again we were lack of one brain hailaa. As I was the one who agree to save the old man, the other two need to follow my decision haha.

11. After 40 minutes-nonstop-babbling, we stopped debating. (I wont tell the answers, there’s nothing special and adventure if you repeating others. The thing is no one wrong or right, we need to agree to disagree at the end)

12. The second session, still in the group. This time 1 vs 1. The questions were commonly about what’s your opinions about the new interview concept practices by MARA nowadays, if you’re given a chance to repeat the discussion will you change your stand.

13. As all of us were doctors-to-be (coincidence or planned?) the questions were about medical treatments, decision making if you were a doctor.

14. My question was – what will you do if the family members of a brain death patient urge you to perform euthanasia/Mercy killing? Will you stop the life support machine? Gulp. Mercy killing, kill the patient? Arghhhh. Alhamdulillah, fortunately Aflah helped me by clarifying the meaning of the I-never-heard before terminologies and I answered the question. Thumbs up brader! That’s was the consequence (not much but…) by giving opinions on ethics and Hippocratic Oath during the group discussion. So mind your words oke;)

15. After everyone got their own questions (only a question), we dismissed. Before that we peluk cium the interviewers (female only). Nolah, cium tangan cukup.

16. THE END.


Tricks.

1. Each person is given 2 (3 if you quick enuf to catch the opportunity offered) chances to speak out. As I told you before we must abide by the ethics of discussion – you need to hear and respect when your friend is talking, wait for your turn and don’t express your disagreement with harsh statements.

2. The interviewers wont interrupt you but certainly they will watch how you handling the case in a group. The communication skills and team works are very important here.

3. Don’t afraid if you can’t speak English fluently and perfectly w/out any grammar mistakes or lacking of superb vocab. anyone can easily master in any foreign language and there’s nothing to do with your intelligence or IQ level.

4. The importance thing is your points and quality answers. Don’t afraid if you answer the question within less than 5 min because they don’t want your long answers but they want to watch your confidence and the out-of-the-box-thought.

5. Be respectful and supportive to each other. insyaALLAH when we help others sincerely, ALLAH will guide their heart the help you back. LIFE IS WHAT WE GIVE:)

EPILOG

Kembali ke bahasa ibunda, MBMMBI.

Dah ada bran kawan2? Cukup rasanya setakat ni. Mungkin akan disambung di entri selanjutnya. Good luck, chaiyokkkk, gambatte, aja2 fighting!!!!

Alhamdulillah, honorarium kepada Ibu Ayah dan keluarga, ahli kumpulan Panel 3, Kak Lisa Kamal, seniors dan sahabat Fesbuk Twitter Blogger, sahabat2 sejati yg sentiasa memberi sokongan dan berkongsi doa utk kejayaan bersama. 

Salam.

Comments

  1. Terima kasih banyak2. BTW course apa yang awak apply?

    ReplyDelete
  2. anon - no hal lahh :D Medic India:) doakan sy ye:)

    ReplyDelete
  3. eh2 soalan tu sama macam soalan waktu interview spc saya dulu.serius mara ulang balik soalan.hahaha,rugi saya tak dpat task yang sama.btw good luck

    ReplyDelete
  4. really awesome la sis....wish the best of luck to u...our-doctor-to-be..

    ReplyDelete
  5. waa....doctor to be ropenye...aku ader??haha

    baguih noo, share info pasai intebiu shcolarchip MARA yer..


    emm...the briyani gam buek ayaq liuq aku jatuh mencurah2..haha..

    neway Congrats Dr (soon to be) Rin

    ReplyDelete
  6. sis ezza - ahah, ni dalam koleksi soalan mungkin hehe. thanks ye!!:D

    anon - Alhamdulillah thanks!!:D

    ahmad saufe - bro, haha. rezeki dan takdir masing2. next time datang la Kluang, kat sini pun ado. yoklah! hehe. aminnn.. doakan ye!:D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts