Hikayat Wasiat.


Peace be upon you ;) Alhamdulillah.. settle perancangan hari ni. kita berusaha set goal kita hari ni, in shaa ALLAH Dia permudahkan. kalau tak set langsung, hurmm.. betul, Dia la the best planner, makhluk yg Dia ciptakan pun mestilah the best in planning rite?

mata yg melihat jari2 menaip ni lagilah kena jadi orang yg tersusun urusannya. *cough* first outline kerja2 yg perlu dilakukan, set bila kena siap dan work on it ;) aku sangat lemah dlm merangka dan mematuhi jadual harian, jadi kaedah yg sering dipraktikkan ialah rangka to-do-list. tadelah tension sangat nak follow haha.

*kena design experiment bio isk*

 jom sama2 bermujahadah! aja2 fighting!

oke, baiklah. hari ni jenjalan kat susur masa Inche M dan terjumpa link video ni. effing comel. lagi 'comel' impak dia dalam hati ni. *dushdush*. baru tengok 3 video dari brader2 n sistah2 Isma Mesir ni, in shaa ALLAH kita khatamkan tengok 10 video a.k.a 10 wasiat Imam Hasan a-Banna. alrighto? broadband ada baik? dah tengok apa lagi, mai reflect kat cermin hati kita ni T,T





#1 : Solat awal waktu.




#2 : Manfaatkan masa dgn membaca (upgrade ilmu) dan zikrullah.


 
 

#3 : Kuasai Bahasa Arab.

 




kalau kita tengok balik kan, wujud correlation antara 3 wasiat ni. (kita diskusi solat dulu. yosh! #eh)

ada orang selagi tak azan waktu berikutnya, itulah masa yg diperuntukkan utk solat. ada juga yg sangat cerewet dlm menguruskan masa dan meletakkan solat sebagai priority yg paling atas sebelum melakukan sebarang aktiviti harian (ibadat juga) seperti belajar atau bekerja. bagi yg bermusafir, tiada masalah utk perform solat kerana dah ada kemudahan yg ALLAH bagi; jamak takdim.

pernah juga terdengar pasal isu jadual kelas yg clash dgn waktu solat. mana satu ni, nak tuntut ilmu tapi solat lagi penting? berlakulah polemik dlm kalangan pelajar kolej. jadi satu hari ni, ada sorang akak comel ni share. terbentanglah satu solusi yg diterima secara aman oleh semua orang.

contoh ye. ada kelas Biology, pukul 1.00pm sampai pukul 2.00pm. peh da langgar waktu zohor ni. camna? haa. memang tak dinafikan solat lagi penting. tapi bila kita weigh out antara pros and cons yg akan berlaku jika kita keluar kelas dan perform zohor dulu, kita akan dapat lihat jawapannya. pertama, kita akan ganggu jadual cikgu. cikgu ni ada amanah juga dan keberkatan rezekinya bergantung kpd masa mengajarnya. kalau kita keluar pun dlm keadaan otak tak tenang sebab ada kelas lagi pasni (in case waktu rehat singkat), rush hour la gamaknya. dah solat tak khusyuk. lagipun kelas habis dan waktu yg berbaki masih panjang. moga ALLAH redha. 

dah tu, time azan Asar still menghadap buku dalam kelas camno? Alahaiiii..

nak cerita juga. dah masuk waktu ni. kalau kat obersi, tengah ada lecture, lecturer non-muslim plak. alamakk. camna? hah. pernah nampak *er pernah baca cerita*, seorang hamba ALLAH ni dia minta izin dari lecture dan perform solat kat lecture hall tu juga! Subhanallah! ni case lecturer sporting la. yg penting usaha dulu dan tengok keadaan. in shaa ALLAH dipermudahkan:)

ada juga time tu, cikgu BI yg study kat London. masa tu nak ambil wudhu' pun payah sebab yg ada hanya air panas (kat luar). kat toilet diorang pakai tisu je. erk. so preparelah air botol satu. lepas tu solat kat sudut sempit provided utk mereka yg ada baby tu (baby changing room). tak kisahlah duduk ke macam mana ke. janji solat.

yg ni lagi best; ALLAHU..




taking for granted again? hah. kita malas nak guna mata utk melihat, guna akal utk berfikir. mungkin. jom bersyukur dgn nikmat yg ALLAH bagi ni dan pergunakannya sebaik mungkin.. :) ingat, lima sebelum lima.

*perbezaan pendapat kadangkala mematangkan pemikiran kita. memberi peluang kpd akal utk membentangkan solusi2 logik. sebarang pendapat yg diutarakan bukanlah satu jawapan mutakhir. bole rujuk individu yg lagi faham**

baiklah. kita sambung lagi di entri berikutnya! may ALLAH ease us:)


* seniorita kat Galway pesan jangan tidur lewat huuu*

Comments

Post a Comment

Popular Posts