you're, Ms Mujahidah.

" Jangan kamu memandang perkara yg kecil, sesungguhnya gunung itu terhasil daripada debu2 yg halus." - Pepatah Pak Arab
Assalam! all praises to ALLAH.. sepatutnya ada lagi 1 entri utk melengkapkan jurnal daurah, er.. akan diusahakan nanti! yah. in shaa ALLAH. lagi 1 entri misteri tu sepatutnya menjadi tactics bgi menggerakkan misi utama sepanjang cuti ni.. jadi ia sangatlah penting.

mukadimah bulan 12 mencatatkan kenangan yg paling indah dlm hidup. first time usroh kat tasek :") seminggu terperap kat rumah, hampir lupa peritnya sinar mentari dan lembutnya sapaan bayu petang. *oke rindu nak jogging kat track*

nampak gambar dia kat efbi, then kat instagram. uyy, dia dah.. berubah. dia.... dah pakai tudung labuh skg :') Subhanallah.... Alhamdulillah.. tiba2 terbit rasa rindu yg menekan-nekan utk jumpa dia. kebetulan cuti INTEC sama ngn KMB. kitorang plan nak jumpa. tapi plan ALLAH tu lg best >,< Dia dah aturkan dah kitorg jumpa masa usroh kt tasek - junior ajak.

usroh kali ni berbeza. ALLAH tarbiyah bertubi-tubi dgn machine gun! memang susah betul nak jaga hati time tu. yela, bila kita keluar dari kolej, kita jumpa ramai lagi yg mempunyai perspektif dan paradigma yg berbeza. time ni ALLAH nak uji kita utk tetap merendah diri dan belajar utk menerima pendapat orang lain. ALLAH! kadangkala hati ni ada berbau riak dan mula utk mencari kesalahan org lain. astaghfirullah.. masa tu sgt fighting dgn hati ni.. sesungguhnya kekuatan tu memang dtg dariNya.. dan sesungguhnya bisikan syaitan itu mati dgn kalimah Lailahaillallah.



There is a difference between advising for the sake of Allah and judging. If you feel offended or get defensive when someone corrects you then its seriously time to humble your ego. (Reminder to myself first and foremost) - Liyana


pertemuan ini juga mengubah persepsi terhadap muslimah yg berniqab. beautifully assembled. mereka seperti kita juga dan sebabnya tidak lain tidak bukan utk menggapai redhaNya.. :') ukhwah fillah..<3

lepas tu, lepak ngn junior kat KM. macam2 cerita. dgn junior bercouple sana sini *mata ke atas tangan ke bahu*, dgn pakaiannya, dgn espiemnya.. yg penting, dah ada bulatan gumbira di sana :') skg memang bukan masa utk menuding jari mencari salah, sebab 4 jari yg lain akn tetap tertuding kepada diri sendiri. skg ialah masa utk jalankan peranan  yg tertangguh.. peranan aku yg tertunggak..

“Allah memberikan hidayah kepada siapa yang dikehendaki-Nya kepada jalan yang lurus.” 
(Al-Baqarah, 2:213)

di KMB, tarbiyah itu datang. berdebuk. di sini, aku tahu kau perlukan kekuatanNya utk mencariNya. walaupun jauh nak datang usroh, susah nak kumpul sahabat2 lain, percayalah...


"Wahai orang yang beriman! jika kamu menolong agama Allah, nescaya Dia akan membantumu dan meneguhkan kedudukanmu."
(Muhammad, 47:7)



Sometimes Allah tests us so that we can see the rainbow after a stormy rain. If we can’t see the rainbow in this world, then inshAllah we can in the Hereafter. Just be strong in your heart and mind! Furnish it with faith, love, trust, and sincerity for the sake of Allah. Make your imagination embroidered with His love and light. InshAllah tranquility and contentment will penetrate into our soul. That is when our imagination triumphs over intelligence. - heartofabeliever


*sincerely dedicated to my beloved prefectmate and my junior, Ms Mujahidah:)


Comments

  1. Peulis ni belajar di mana.Alhamdulillah ada bulatan gembira :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts