Posts

Showing posts from January, 2013

Saat itu.

saat rindu menyesak nafas rintihan seorang insan yg bisa menghulur masanya utk berkongsi rasa.
masa tak kejam cuma diperhamba ketakutan. 
sesal tak sudah bila selak jendela semalam sia2 saja hadirnya.





Mata Kaca.

Image
ada tompokan minyak. ada juga kesan percikan kuah kari daging yg disaji mak cik DS utk makan tengah hari tadi. kesan cap jari mula dikesan.

tanggal. janggal.
teraba-raba dlm kabus yg kabur.

berdebu. calar-balar. kaca mata yg sepatutnya menjadi alat bantuan penglihatan, kini disalah erti. alat penapis kekotoran, mungkin? hidung yg menjadi pemangkin mula rasa bersalah. malu dia dikata bersubahat dgn kaca mata yg mula goyah pendiriannya.



pandangan mula kabur dek kekotoran yg bersarang di cermin yg dah tak selutsinar mana. ambil kain utk kesat, bagi bersih. 

jelas. beribu gambar dan adegan telah dirakam. cermin mata ini menjadi saksi setiap langkauan kaki, setiap huluran tangan, setiap jelingan sembunyi. dia juga sudah lali dgn semburan kata2 dari mulut dibawahnya.

masa berlalu, dan dia tetap kaca mata. fokus jalan di hadapan. dialah pelindung anak mata dari hirisan tajam zarah yg menerjah. dialah penimbang tara mana jalan yg perlu dijelajah. dia laksana askar di sempadan.

biar ada pe…

Mega Fair, Mega Ibrah.

Image
bismillah..

salam alaik korang! amacam sihat? apa khabar iman? eheh. Alhamdulillah.. cuti Maulidurrasul plus minus cuti Thaipusam, dekat 5 hari juga free. Cuti kali ni, hanya suara bonda penenang hati yg berdansa mahu pulang. Ahai. Kerja bertimbun, EE dok start lagi, banyak benda kena settle. Yg penting, tak boleh nak tinggalkan markas sebab banyak benda yg nak kena bawa balik plak nanti.

Prolog Januari, masam manis pahit pedas semua bercampur-baur dalam satu resepi pengalaman yg rasanya sukar utk diperoleh di tempat lain. Kalau tak ada MPP, kalau tak ada Mega Fair, aku tak belajar utk jadi orang yg terpelajar. Dah diajar cukup2 dgn tarbiyah ALLAH, dah boleh banyak tick kat checklist kehidupan. Masih panjang lagi senarainya, masih jauh langkauan ke pintu syorga. Baru 19 tahun kot! Berjela lagi benda kena buat. Bergunung lagi amanah yg perlu dimanifestasi. *kesat peluh*

Bila dah tenggelam dlm kesibukan dunia, lelah dgn kerja yg tak pernah putus, acap kali kita lupa tujuan kita bekerja…

Mortabak daging brader Halim.

Image
" Huh..." adrenalin masih bersisa. peluh merenik membasah belakang jubah. aku lihat buku-buku bersepah kaku di atas katil. keluh-kesah lagi.

" Meeting habis pukul berapa tadi?" Nab menyoal pendek. " Sepuluh. lepas tu lepak LRC jap. on the way balik, aku beli ni," sambil menjijit tinggi plastik merah yg kelihatan bersinar dgn kesan minyak kelapa sawit. masih panas lagi. sepanas helaan nafas selaju 90 degup seminit. Tudung kusangkut kemas.

sinsing lengan, bersila. 

" Nab, makan jom," aku pelawa Nab yg sedang khusyuk di depan Toshiba hitamnya. " Yok...." bersila depan2. 

sekeping mortabak daging bersaiz sederhana terhidang cantik di atas kertas minyak kumal. harum bawang dan pedas kari mula menusuk ke rongga. aku lerai ikatan plastik yg berisi kuah kari pekat.  ada cebisan lobak yg berenang-renang.

" Bismillah...." angkat tangan paras dada dan pohon berkat atas rezki kurniaanNya. " Makan..." Nab mula menguis sedikit…

Daurah Jannah

Image
bismillah.. salam alaik~

Alhamdulillah.. *hela nafas panjang*

permulaan Januari, beribu peristiwa mendaftar masuk dalam buku log memori. ada yg manis2, ada juga yg meruntun kalbu. hahai.

awal bulan, exam review. result sem 1? yg penting bonda tak perlu datang jumpa cikgu. syukur. aku tahu usaha aku tak deras. siapa lagi yg nak dipersalah kalau bukan diri sendiri.

" kalau awak puji2 orang lain dapat honor roll bagai, awak sedar tak awak sedang merendah-rendahkan diri awak sendiri?"

" huh, really kak?"

"  setiap orang ada kelebihan masing2. result dia bagus, tapi mungkin dia tak ada....apa yg awak ada."

tenang.   


(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain). [94:6-7]            

Mega Fair hari Jumaat ni kot. Allahu.. banyak benda nak urus dalam masa 2 minggu. yah, aku t…

Dinihari.

kejar pelangi itu
semputnya tak tertahan
penatnya bagai hilang nyawa.

terpaksa juga berhutang dgn si penyambung nafas
bagai diri ini pengemis masa
menjemput asid laktik bertandang
diri tergadai
perit membadai!

kejar pelangi itu
digalang kabus.

tapi percayalah
cahaya mentari
menerobos masuk
menyuluh pencarinya
ke jambatan pelangi
tika dinihari.

-------------------
mata merah. 




Bahang

huh.
" arghhhh!!! busynya dgn duniawi!"
" awak busy kat dunia utk kerja akhirat tape,"
hujan.






Kejar pelangi lagi.

Image
Bismillah.

salam alaik.

mata, berat. hati, kuat.

alhamdulillah. selamat mendarat di 'medan' perang, mencari kemenangan dan kekayaan. permulaan yg hebat walaupun pelbagai cabaran menghiasi perjalanan balik ke kolej. maaf kpd penumpang bas S&S yg terbau harum cempedak goreng tapi tak dijemput makan sekali haha.

ayah, terima kasih kerna sabar dan steady dgn anakmu ini. maaf tak membantu sangat. bus lag.

Acik Azman, terima kasih juga atas perkongsian dan tazkir. andai benar apa yg dikhabar, mohon dijauh dari gelombang Syiah yg semakin mengganas dlm kalangan pelajar. aku terbayang rancak perbualan intelek antara akhi2 dan acik Azman.

wahai roommate baru, ehemm. kita kena saling bercinta, bersama-sama sehati sejiwa utk setahun setengah ni. amacam tart beribiru? haha. kuih tahun baru tu. home made yuuuu. jom sama2 pegang tangan, kita berlari mencari pelangi yok.

bisu itu kadang2 indah. kerna tak semua perlu dilisankan. hanya bahasa mata yg main peranan. dan 5% bahasa jiwa yg mer…