Deen Puzzle.

salam alaik.

Alhamdulillah, done with cell respiration and photosynthesis. subtopics yg agak complicated jugalah. tapi rasa best sangat sebab dapat cover dgn sahabat2 yg sangat hebat :')

cer bayangkan sistem yg sangat kompleks dalam sehelai daun. wahai! padahal nak hasilkan starch dan oxygen je. tak cerita lagi ATP production masa chemiosmosis bagai. fuhh.. peluh besaq. subhanallah..

pagi tadi, ada mock TOK presentation but this time kitorang in group. ada 3 orang. rasa lepas ni kena in pair. discuss pasal history and natural science.. soalan kitorang adalah seperti berikut;

Our knowledge is only a collection of scraps and fragments that we put together into a pleasing design, and often the discovery of one new fragment would cause us to alter utterly the whole design (Morris Bishop)." To what extent is this true in history and other such areas of knowledge?

arguments.. kitorang argue pasal sejarah buku teks dan kisah Tun Onn Jaafar. sentuh pasal political view sikit. utk human science, kitorang cantas darwin's theory of evolution.

sebenarnya baru habis study evolution, tu yg dok isu darwin dan monyet-monyetnya. sebenarnya cikgu kitorang yg betul2 bertegas pasal isu ni. she started with the Big Bang theory and the origin of all the organisms which is only from the minute prokaryote. then she stressed out the existence of Adam and Hawa kat syurga, who were our real ancestors instead of claiming the human being evolved from the apes. and she was really upset when one of us still suggesting that homosapiens are under the kingdom of animalia. sampai dia cakap kitorang dah over westernized -.-''

what had been deducted from the ToK's discussion was, kita ni kena je ready nak terima any perubahan dalam apa2 knowledge yg kita ada. boleh je teori yg selama ni kita dok agung2kan, kena ubah sebab latest discovery bercanggah dari teori asal. boleh juga ignore any 'new fragments' yg gayanya tak signifikan mana pun.

kita kena juga ready nak terima kenyataan yg kita ni tak cukup muslim lagi pun. eheh. Islam kita sebab pergi sekolah agama, sebab mak abah suruh solat, time poser shopping kat bazar. kita kena terima 'new scraps and fragments' yg bakal mewujudkan paradigm shift dlm diri kita. knowledge dari 51:56 dan 2:30. the truth. valid. kata fleksibel.

wargh! dah sedap2 study kt KMB, kat Intec, KMS atau mana2 ceruk pun, tiba2 kita dapat tahu yg tugas kita bukan sekadar nak dapat honor roll or dean list, jadi doktor engineer mahupun economist, but its more than that. aim kita tak serendah nak fly ke Ireland, UK or India. aim kita nak terbang beyond ke langit Ilahi!

oke guys, apa lagi. lets the scraps and fragments complete our 'deen puzzle'!





رضيت بالله ربا و بالإسلام دينا
رضيت بالله ربا و بالإسلام دينا
و بمحمد صلى الله عليه وسلم
نبيا ورسولا


I've accepted Allah as my Lord
And Islam as my way of life
And Muhammad - may Allah's peace & blessings be upon him
As Allah's Prophet and Messenger


p/s : Anda, dah Rejab ni. jom poser sama2 ;) regardless 'niat poser' eheh.

Comments

Popular Posts