Posts

Showing posts from July, 2013

Bidadari

salam alaik. #12th

anecdote tercoret di layar mukabuku. aku dedikasikan cerita ini utk pejuang2 kemanusiaan yg sedang gigih mengumpul dana utk saudara di Acheh. mungkin usaha aku tak sederas kalian, maaf. akan aku cari ruang utk mencurah keringat, mungkin bila tiba di sana kelak? tajdid niat. agar usaha tawakal selari dgn bantuan-Nya. biiznillah :)

............................

Petang di Rumah Sakit Umum Daerah (RSUD) Datu Beru Takengon, Acheh Tengah.

" Nah, kurmanya. iftar bareng oke?" Suraya menghulur sebungkus plastik yang terikat kemas dengan gelang getah.

"Syukran," tangan Diya menggigil saat plastik kurma itu bertukar tangan. Matanya panas.
...

Diya imbas kejadian tanggal 2 Julai 2013 lalu. Gempa berkekuatan 6.2 Skala Richter telah menggoncang Kabupaten Bener Meriah dan Aceh Tengah.

Seminggu yg lalu dia ambil keputusan utk tinggal bersama Suraya Adiayanti sementara menunggu flight ke Malaysia. berada di jurusan yg sama di Universitas Gadjah Mada membuatkan me…

Ramadan Kit.

Image
salam alaik!

All praises to ALLAH..

gembira. speechless. bila dengar result IB akak2 dan abang2 seniors. especially, bila murobbi call-- ada taujihat di sebalik tangisan kegembiraan. aku melonjak keterujaan bila mendengar angka2 yg melepasi 35. dan aku berkongsi nafas keredhaan bila result yg diperoleh tak seperti yg diharapkan.

" Biarlah ALLAH nak bagi berapa. yg terbaik itu utk ummah, jika sebaliknya biar Dia hadirkan redha dalam hati akak," Sis M.

*sigh* aku melihat diri aku yg tak kencang dalam usaha utk dapat result sem yg bagus, yg tak deras dalam gerak kerja dakwahnya. malu nak minta dari ALLAH!

[progressing not regressing]

In shaa ALLAH. Aku tak nak bila dah sem 4 baru menyesal nak tukar motto. (err sound familiar? Haha) dah seminggu adik2 masuk. yg epicnya pagi tadi En Hatta tayang bideo abang2 UNIVIC nyanyi lagu "Aku Maafkan Kamu". semangat tetiba even dah pernah tengok! adik2, err semangat je tak cukup.

Ramadan rabu ni kot! Hari selasa in shaa ALL…

Ana doktor, bukan diktator.

Image
Bismillah..

Salam alaik korang :) kabare? Eheh. Hidup dikelilingi acik2 berketurunan Jawo di sini menyebabkan dahi selalu berkerut bila diorang mula speaking. Bukan nak kata tak biasa kat kampung, cuma rasa terkilan sebab tak pernah ada urge nak belajar dari bonda atau nenda.

Hampir seminggu MPI berakhir, begitu juga dgn exam review dan mock interview. Prolog sem III serious menuntut banyak kesabaran dan kekentalan jiwa!

Diskusi jemaah hakak2 surau semalam menyentuh tentang Muslim (atau lebih tepat Islam) dan Matsalleh/non-Muslim.

http://www.youtube.com/watch?v=Z4U1dWtmHBM

triggered dgn video ni, diskusi menyentuh pula situasi2 kritikal ketika mock interview yg lepas. Aku di-interview oleh Ms Cherry. Dia.. osem baq hang! Haha. Supportive gila. Even ps aku memberi first impression yg tak berapa nak best kat dia, senyum meleleh aku berjaya mencairkan hatinya cewahh.. topik yg dibincangkan berkisar tentang health and food selection, influenza A H7N9 dan common questions tentang future…