Ramadan Kit.

salam alaik!

All praises to ALLAH..

gembira. speechless. bila dengar result IB akak2 dan abang2 seniors. especially, bila murobbi call-- ada taujihat di sebalik tangisan kegembiraan. aku melonjak keterujaan bila mendengar angka2 yg melepasi 35. dan aku berkongsi nafas keredhaan bila result yg diperoleh tak seperti yg diharapkan.

" Biarlah ALLAH nak bagi berapa. yg terbaik itu utk ummah, jika sebaliknya biar Dia hadirkan redha dalam hati akak," Sis M.

*sigh* aku melihat diri aku yg tak kencang dalam usaha utk dapat result sem yg bagus, yg tak deras dalam gerak kerja dakwahnya. malu nak minta dari ALLAH!

[progressing not regressing]

In shaa ALLAH. Aku tak nak bila dah sem 4 baru menyesal nak tukar motto. (err sound familiar? Haha) dah seminggu adik2 masuk. yg epicnya pagi tadi En Hatta tayang bideo abang2 UNIVIC nyanyi lagu "Aku Maafkan Kamu". semangat tetiba even dah pernah tengok! adik2, err semangat je tak cukup.

Ramadan rabu ni kot! Hari selasa in shaa ALLAH teraweh utk tahun kedua di KMB. urm, kenapa countdown Inche Hilal Asyraf kat sebelah ni laju sangat -.-“

Dannnn, aku dengan hati yg berbunga kaktus ingin mempersembahkan—Guideline to Make A Ramadan Kit! Ewah. kit ini perlu disediakan sendiri oleh empunya badan agar pengembaraan 30 hari dapat berjalan dgn lancar in shaa ALLAH. apparatus dan material yg perlu disertakan adalah seperti berikut--

1. SEKEPING HATI

Selalunya kita akan lupa utk niat puasa lepas buka sebab dah full sangattt dan baru teringat nak niat masa nak dekat imsak. selalunya bonda akan lead baca niat puasa lepas kitorang habis makan sahur sesama kt dapur. bila kat kolej ni, nak bangun pun susah. so selain dari nak niat hari2, meh niat sebulan.

" Ya ALLAH, sahaja aku puasa sepanjang Ramadan ni kerana-Mu ya Rabb.." 

memetik butir bicara Imam Ghazali, "Satu ketaatan bisa diniatkan utk banyak kebaikan. dan setiap niat itu memiliki pahalanya. bila satu niat kebaikan berbalas satu pahala, kemudian setiap kebaikan itu dibalas sepuluh kali lipatnya..."

masa tadarus, masa iftar, masa infak-- perbanyakkan niatnya. luruhkan lintasan niat bukan utk ALLAH yg ada dalam hati. biar hati ini sesak dgn harapan2 utk mencari redha-Nya.

2. SELEMBAR MUTABAAH AMAL

Downloadlah kt sini.




sila "Save image as" dan print. tampal kt locker, aye? or jadikan wallpaper kt samsung galaxy or lappy anda ni. 

3. SEGENGGAM AL-QURAN POKET/ZIP


coverage wifi sepanjang waktu-- siang dan malam. tak perlu broadband pun utk stay connected dengan ALLAH.

4. SEBUAH BEG GALAS


beli perkakas asas seperti ubat gigi, berus gigi, shower gel etc utk kembara mencari Ilahi di masjid2 sekitar kawasan anda [i'tikaf]. antara pilihan2 utama pengembara ialah Masjid Besi, Masjid Putra, Masjid KLIA dll. jangan risau kalau tak ada duit sangat, selalunya ada je bufet iftar hehe.

5. SEGEROMBOLAN PENCURI CINTA ILAHI

wujudkan kumpulan kecil yg telah berbaiah utk sama2 bangun qiam, bertadarus dan membelanja antara satu sama lain sewaktu berjimba di bazar Ramadan haha. yuran keahlian adalah percuma dan sesiapa sahaja boleh menjadi geng.

6. BERDOZEN AIR JARANG/AIR MINERAL

utk mengelakkan dehidrasi di siang hari, sila minum air banyak2 sewaktu sahur dan buka. ustad kata sunat minum air yg tak dipanaskan lagi--air mineral.

 [Ramadan Kit ini akan dihupdate jika penulis menjumpai penemuan baru dalam kembara mencuri chenta Ilahi ni]


salam Ramadan semua!




Comments

Post a Comment

Popular Posts