Posts

Showing posts from August, 2013

Cerpen

Dear Volunteers #1

Image
Bismillah.. salam alaik everyone. Alhamdulillah, its already 8 Syawal dan ALLAH masih memberi kita kesempatan utk bernafas, even err kat rumah ni apa je yg kita buat utk agama ALLAH. Rasa macam, kat kolej banyak je kerja. Kat rumah ni, tak ada sahabat atau adik2 utk berkongsi cerita, utk didakwahtarbiyahkan. Eheh. Bahkan telah tercipta satu equation berkenaan pemuda apabila berhadapan dgn situasi cuti. pemuda+masa lapang=maksiat. Gulp.

Time cutilah tarbiyah dzatiyyah perlu dijalankan. Jihad al-nafs! Time ni lah nak muhasabah diri, nak perbaiki bacaan dan menggiat serta proaktif dalam mutabaah amal dan... mendakwahtarbiyah ahli keluarga. *bunyi meriam sedas* Time ni la nak habiskan e-book fikrah yg telah diamanahkan oleh murobbi utk dihabiskan. *batuk* terlalu banyak perkara yg perlu dilakukan dan masa semakin singkat.

Recently, banyak je perkara yg berlaku membabitkan maruah agama Islam dan institusi yg mengangkat Islam sebagai agama kebangsaan. Ramai yg bersikap reactive, malah ad…