Posts

Showing posts from March, 2014

Refleksi Sang Mukmin

Image
(sila mainkan lagu ni ketika anda sedang membaca utk fefeling sikit.) 
Bismillah..
Al-jumuah. Seminggu dah berkampung kat rumah akak usrah. Tipulah kalau tak ada rasa bersalah dgn ibu sebab tak balik, sekejap pun jadilah. Birul waalidain. Tarbiyah famili mungkin tak dapat dicater waktu ni.

Seminggu kat sini, niat asal memang nak tarbiyah yg berterusan utk mengelakkan kefuturan, plus study mantap2 utk mock exam hari isnin ni dgn usrahmates tercinta. Hari ahad plan nak pergi walimah sorang akhowat ni, tapi sob sob. akak yg nak bawa kitorang jadi muajih ISK, after zohor pun tak habis lagi. Even tak dapat dtg, terghase la juga bahang bait al muslim tu eheh. Kesedihan tu akhirnya dihilangkan dgn cendol durian bakar muehehe akak belanja. Okethxby.

Semalam plak walimah akhowat kat Kelantan. Tak semudah nak mengisi borang dan bernikah dgn ikhwah, perkahwinan adalah suatu perkara yg besar dalam dakwah dan tarbiyah. Baitulmuslim sepatutnya ialah tangga seterusnya dalam perjuangan Islam, buk…

Of coffee and papers.

Image
Salam alaik. Cuti kali ini, cuti terakhir di KMB. *terus mode sedih*

Minggu lepas ada interview Manipal. Alhamdulillah petang tu terus dapat result. Unconditional offer. Tinggal lepas IB point je skg hakak oy! Ketaq la juga sekarang ni. cadangnya kat rumah akak usrah nak study group dgn akhowat sebatch yg tak balik juga. Tapi..err biarlah rahsia. *sambil melihat sepi gebo dan bantal* Naik cuti ni terus mock exam, IRP marathon lepas tu IB exam hohoy!

Hampir 2 tahun ditarbiyah. 18, 19, 20.. di bumi barakah KMB. mengenal erti hidup berTuhan di sini.. mungkin. Paling jauh pernah berkelana ke Aceh, Indonesia utk projek kemanusiaan, KASUKMA di Kedah, ber-PB di Pahang, kem di Broga, menjelajah stesen KTM dan LRT. Dgn izin Allah, ke India Oktober nanti. Aku belajar dari manusia2 yg menyapa di sepanjang perjalanan-- waima yg masih hidup ataupun meninggalkan tanda perpisahan di atas batu nisan. Kak Mum, Cik Yan, Pak Long Alias, Cikgu Hasnita. Ada juga seorang sahabat yg dulu pernah berjanji u…

Rijal 'Ibadurrahman

Image
Derapan langkah kadang-kadang pantas bagai dikejar malaikat maut! Ada kalanya, terlonglai layu lalu terjelepok jatuh di perbaringan. Ahai!

Oleh itu, langkah bermula perlu digarap sederhana dgn matlamat yg justeru perlu jelas.

“ Bila aku keluar nanti, aku nak mutarabbi aku jadi apa?”

“ Cam tak rasa ‘da’ie sebelum sesuatu’ je? Aiseymen.. time liqo’ daurah je rasa angelic.. paroh ni!”

“ Qudwah qabla dakwah ke..... bola besi ‘akidah’ yg mencair? Gulp.”
Fiqh dakwah dan toriq amal. terasa serba kekurangan. Risau dgn strategi yg dicanang. Adakah betul2 mengikut strategi dakwah Mekah atau sekadar khayalan UA di medan lokaliti dgn ukhwah tahap diabetes dan ta’lim2 mingguan lalu berkompromi dgn usrah 30 minit di waktu musim exam?

Tajarrud. Ini belum apa2. Baru belajar IB utk terbang ke bumi al-Maududi. itupun kalau belajar betul2 ikhlas, amanah dan tak mengharap apa2 balasan. Belajar kerana atas dasar faridah dan jihad. Bila dikenang kembali, point masih di range 20-an, kerja masih di-pro…