IB Exam Reflection #2

Aku terjaga dek deringan Samsung Galaxy Y.

“Anti kat mana?”

“Allah.. kat bilik kak! Tidur.. Pening..”

Bagai bermimpi pula bila mengenangkan bio paper 2 tadi habis pukul 6 lebih. Dok terkejar asar pukul 6.30. aiseymen.. apakah yg IBO sudah lakukan???!!!

“Pening sebab exam ke hahaha.. da cepat siap, kita pergi KFC.”

Tahu2 dah sampai KFC (ni betul punya kt Dengkil, erk!) dah ada anak2 usrah akak. Nak celebrate birthday ukhti sorang ni. Seusrah di awal tarbiyah, kini dia masih bersama murobbi yg sama. 2 tahun! Aku tak la sedih sangat even terpaksa berpisah, sebab tarbiyah itu bukan utk dipilih-pilih ikut suka. Kami tak sempat rapat sangat tapi cukup menghargai satu sama lain atas dasar kami menjadi bijaksana bersama-sama. Kami ialah tanah yg gersang, yg memilih utk disuburkan dgn tarbiyah agar dapat mencambah tunas. Aku pernah kecewa dgn ukhuwah kami namun kesakitan itulah yg akhirnya memurni pendefinisian ukhuwah sebenar. Sepanjang 2 tahun mengenali dia, aku belajar tentang kenaifan dan erti memaafkan. Tarbiyah memberi impak yg berbeza pada diri setiap mutarabbi dan membuat generalisation terhadap usrahmates adalah satu kesilapan. Expectation yg terlalu tinggi akan menyebabkan kita sukar menerima perbezaan terutamanya dari segi fikrah dan akhlak. Everyone has their own struggles and baseless judgement will no make anything better. Justeru kitalah yg perlu menjadi cermin itu agar refleksinya memandu usrahmates kita utk berubah dgn first or second order of reaction. Muehehe.


..............................................


selak-selak cari page 562. eh? suara itu.

"hah.. ada 3 soalan. kenapa nak join usrah, apa expectation korang...dan apa perasaan korang bila dapat mesej ajak pergi usrah.."

terdengar dekah ketawa sayup-sayup sebab terhijab dengan bidai.

makaihh.. that questions directly struck my heart! banjir. it was really a second booster vaccine. vaccine of tarbiyyah, to provide immunity to a fatal pandemic disease called Jahiliyyah Mers CoV which can lead to Futurity Syndrome.

bila dah lama join usrah ni (kononnya), terasa ada something yg hilang-- 'rasa' tu. sangatlah penting utk reclaim dan replenish balik hati ni. tajdid niat balik. utk apa kita buat semua ni.

thank you abam usrah.

p/s: apsal la buat usrah malam2, kan dah ada orang pasang telinga. lulz.



..............................................








Comments

Popular Posts