Posts

Showing posts from February, 2016

Februari - Zendagi Migzara

Image
assalamualaikum.

aku baru habis baca The Kite Runner, Khaled Hosseini. novel kedua selepas If You Could See Me Now oleh Cecelia Ahern- (mungkin ketiga keempat selepas beberapa siri Harry Potter yg tak diterjemah ke Bahasa Melayu dan tak termasuk Holes (Louis Sachar) utk kertas Literature in English SPM 2011). tu pun dah lama. zaman sekolah menengah tak silap. pasal imaginary friend err. lepas habis baca TKR, aku pergi End Point tengok Tarang (pesta layang-layang) local buat utk kutip derma, neonatal poor patient fund. real! cuma diorang tak main cantas-cantas je la (mengingatkan aku tentang Bun dan Alan dlm Anak-anak Sidek!). best bila baca novel dan kau terus google kat mana Kabul, Mazar-i-Sharif, nak tahu apa berlaku pada geng taliban Assef, apa rasa bolani- cerita dah habis tapi ruh dia terus akan hidup dalam diri kau. ciss. zendagi migzara, life goes on.




terfikir je la, lama dah kot buku ni baru nak baca. ni mungkin "childhood storybooks" utk 90's tapi bukan akul…

Januari - Maaf

Image
Assalamualaikum.

aku tak sure la tapi entri sebelum ni cam negatif sikit haha. apa sebenarnya yg aku nak share ngn semua bukankah bahagia, cinta dan harapan. kerana itu yg hilang. *sedih lagi aish* sorry la ye korang. jadi budak medic ni memang tak ada life. semua pasal diri sendiri, pasal score, pasal pass ke tak. sampai la baru-baru ni, ada sorang student triplemc maut accident dekat Chitradurga. kalau tak sentap tak tahu juga la, stone sangat la kot. aku takde la kenal sangat ngn mamat ni, tp disebabkan housemates ada yg satu batch dgn late Uthaya, tempias la juga.

tak rasa pun akan mati- kat luar negara err. baru je 22, kaklong la katakan. bak kata hadis 4, ajal tu Allah yg pegang. habis rezeki, matilah. memang setiap awal tahun diingatkan dgn pertambahan umur, tapi tak adalah rasa dah besar/tua sangat. cuma bila makin dewasa ni, kena lebih berdamai (baca: beriman) dengan qada qadar Allah. sebab segala nikmat yg Allah bagi- family, harta, perasaan, himmah hamasah tu hanyalah mata…