Januari - Maaf

Assalamualaikum.

aku tak sure la tapi entri sebelum ni cam negatif sikit haha. apa sebenarnya yg aku nak share ngn semua bukankah bahagia, cinta dan harapan. kerana itu yg hilang. *sedih lagi aish* sorry la ye korang. jadi budak medic ni memang tak ada life. semua pasal diri sendiri, pasal score, pasal pass ke tak. sampai la baru-baru ni, ada sorang student triplemc maut accident dekat Chitradurga. kalau tak sentap tak tahu juga la, stone sangat la kot. aku takde la kenal sangat ngn mamat ni, tp disebabkan housemates ada yg satu batch dgn late Uthaya, tempias la juga.

tak rasa pun akan mati- kat luar negara err. baru je 22, kaklong la katakan. bak kata hadis 4, ajal tu Allah yg pegang. habis rezeki, matilah. memang setiap awal tahun diingatkan dgn pertambahan umur, tapi tak adalah rasa dah besar/tua sangat. cuma bila makin dewasa ni, kena lebih berdamai (baca: beriman) dengan qada qadar Allah. sebab segala nikmat yg Allah bagi- family, harta, perasaan, himmah hamasah tu hanyalah mata' - benda yg kita perlu tapi tak perlu attach. sebab nilainya tak setanding apa yg Allah akan bagi kt syurga nanti, dan fitrahnya memang tak akan kekal lama. Allah nak kita betul-betul rasa yg dunia ni penjara, akhirnya bebas merdeka di syurga. one thing yg aku nak buat juga- belajar maafkan diri sendiri.








mostly orang yg baru kenal aku akan cakap aku orang yg happening, gila-gila, tapi siapa yg follow aku *perasan* tahulah apa yg aku battle. selalunya aku gambarkan melalui puisi-puisi burung hantu aku. hehe. usrati aku tahulah. murobbi.. yg pasti Allah lagi tahu. aish malasnya nak jadi dewasa. nak kena fikir besar, fikir banyak. tapi takkan selama-lamanya nak jadi anak mak. tak sampailah nak jadi mak orang. mak usroh boleh la kikiki.

adalah hajat nak bukukan apa yg aku tulis. bukan sebab rasa diri ni qowiy pun, bahasa pun entah apa-apa, cuma aku kesian tengok adik-adik baca buku super entah apa-apa. jadi akak rasa bertanggungjawab utk memberi pilihan utk adik-adik hewhew. boleh cari artikel aku kat http://manipal-iya.blogspot.in. satu dah keluar, dekat buku ni Sedetik.doc. nanti belilah walaupun aku pun tak beli lagi. tak pasti duit cukup tak nak modalkan. kalau minta kat ibu confirm dia support, tapi nanti-nantilah. banyak lagi benda diorang kena settle. dengan Anas lagi yg gian LI kat Pahang Kedah. terkejut gak dia hantar birthday wish kt whatsapp, terbeliak mata. sebab aku tak expect apa-apa pun, cukuplah dia jaga ibu ayah Ayin.

ada juga amanah utk menulis, ala buku acah-acah DIAgnosis. tak buat lagi pun. kalau nak baca orang lain punya, boleh pre-order buku ANATOMI (Aku Budak Medik 1.0) terbitan Kata Pilar.

aku fikir, setiap orang ada something dalam diri dia- yg dia rasa bersalah kalau tak buat apa-apa. boleh jadi buat jahat atau buat baik. mungkin yg berbeza adalah cara, cepat lambat. perjalanan utk jumpa cara yg tepat tu memerlukan kesabaran, jangan cepat menghukum- kena bersedia utk terima beza pendapat. manusia kan, bukan mesin ATM. boleh fikir- jadi kena cari hujah dulu. ada orang nak sumbang sesuatu pada dunia dengan pergi slum area Udupi, ada join usroh, ada tengok video, ada buat lagu short film, ada dakwah kawan-kawan Chinese Indians. asalkan apa-apa yg kau buat tak jadikan kau orang yg downkan cara orang lain. kalau tak, ada sesuatu tak kena dgn niat.

aku suka kawan dgn orang yg suka fikir ni- berkembang sikit. fikir banyak- kena seimbangkan dgn neraca yg betul. sebab dunia ni bukan berkitar tentang logik je, dunia ni ada Tuhan. jadi Tuhan bagi al-Quran utk kita develop cara fikir yg betul. tak ada benda yg mustahil di sisi Tuhan dan yg datang dari Ar-Rahman semua yg baik-baik. apa yg tak baik tu- murka dia. itupun bukan sebab nak kita dihukum, nak kita balik pada dia bila tahu dah buat salah tu.

setiap orang akan hidup dengan apa yg dia percaya. kalau percaya dgn janji-janji syurga, hiduplah seperti itu. berbuatlah, kerana kebenaran itu perlu pembuktian. kalau tak, Allah tak beza Ahlul Badar dan lepas Fatul Mekah. cuma refleksi tadi, yakin dan iman tu dia datang bila kau tahu tapi tak nampak bukti depan mata- sebab tu yg paling susah manusia nak buat. sebab neraca senget kita- seeing is believing. syurga neraka mana nak nampak lagi.






Comments

Popular Posts