Ogos - Kotak

Assalamualaikum.

ada ke orang yang follow blog aku? ni soalan betul. bukan nak mencapub atau apa. bukan. kebelakangan ni aku rasa aku lebih jujur dengan ruang ini berbanding sesiapa yang aku kenal di dunia sebenar- ibu ayah, Anas, murobiyahs (they keep changing like for every semesters), usrahtis, strangers from facebook, member sekolah rendah, member kelas, member KMB. bukan bermakna aku berbohong dengan mereka. jauh sekali. cuma aku tak rasa mereka tahu perkara yang sebenar, I mean the whole damn stories. from A to Z. mungkin yang mereka tahu adalah masalah yang timbul, bukan puncanya atau penyelesaian yang mendiamkan segala kerunsingan, bukan liku-liku prosesnya.

whatever it is, aku pun confuse dengan diri sendiri *sigh* tak tahu nak gelak ke nak risau. of course lah kena risau. I'm almost 23 dude! Harry Potter umur 11 tahun pun dah tahu nak jadi hero. malu la beb.

kes dia sama macam kau tetap makan megi tomyam malam-malam walaupun kau tahu secara saintifiknya makanan tu bahaya. kau ada tanggungjawab pada diri sendiri, ilmu sendiri,  iman sendiri, hidup mati sendiri- tapi kau buat macam biasa, lek-lek bro macam tu. masih lagi nak lari bila ada masalah. aku rasa sekarang ni introvert, depression is too mainstream. semua orang nak diagnose diri sendiri. yang tak sakit pun, jadi sakit. semata-mata nak lari dari realiti dan seolah-olah kau ada justifikasi. aku tak cakap pasal orang lain pun.

aku jumpa balik kotak kecil tempat aku simpan barang yang aku rasa bermakna dalam hidup aku. name tags pengawas, lencana sekolah, surat penpal, kad ucapan birthday dan IB exam... aku mencari jawapan yang aku kira aku boleh jumpa dari timbunan berhabuk kenangan-kenangan lama.

atau dalam kehidupan ini ada sesuatu yang hanya Tuhan dan kau sahaja yang tahu, selebihnya tugas kau untuk terus maju ke hadapan. let go and move on?

ada sesuatu yang perlu disimpan kemas di dalam sebuah kotak. tutup rapat-rapat.




Comments

  1. Depression and introversion. For the latter part mungkin tak significant but for the former, maybe mereka lebih berani untuk meluahkan apa yang mereka rasa agar orang tahu yang benda tu berlaku dalam kalangan masyarakat.

    Like me, it took me one year before I have the strength to tell people I have depression. Benda ni bukannya hipster sangat, cuma orang tak berani, tak kuat untuk mengaku.

    Ye lah. Satgi orang kata kita ni emosional laa, mengada laa.

    Life is an ongoing challenge. Yes, you are almost 23. I am almost 23 tapi perangai macam budak-budak. Semua orang dalam proses mencari diri masing-masing tapi mereka tak tunjuk. Take one step at a time, Aqila. You know there are people who are with you along the way and you know where to find them if you need a companion.

    Discovering ourselves kadang-kadang kena sendiri, kadang-kadang kena berteman. Yang penting, kita mulakan dengan diri kita dulu. Bergantung kepada Tuhan. One day, in shaa Allah, kita akan figure ourselves out.

    Aseef.

    From a guy yang kau kenal.

    PS: Aku setia kot baca kau punya blog.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts