Posts

10th August - Progress

Image
Currently posting blog from a cybercafe.

Hi guys, Assalam.

Recently I face a huge problem in my life. I kept avoiding to answer the crucial questions that always come bombarding my mind. I mask the problems by reassuring that my mediocre life is good enough as for now. I have a house,enough food and a partner of crime. Good amount of salary which I'm able to pay for the car loan.

However;
Is this my true goal of life?
Am I happy with my current job?
What is my latest achievement?
What do I learnt from my failure?
Am I repeating the same mistakes and leading myself to the edge of the cliff again?



August - Fear of Aging

Image
Hi guys, Assalamualaikum :)

First of all, I'm directly writing this online cuz previously I was drafting in Microsoft Word and my post ended up being way too personal omg

So.. what's actually drive me to start blogging back is the fear of aging. Few days back, I celebrated my 1st anniversary working at 7eleven yeay! Time flies sooo fast. I  was overwhelmed with my own life doin the same thing over and over again everyday. Except for Sundays, cuz me and my husband managed to escaped for short gateways yeay! Yes, fyi I'm married wehoo~~

Therefore, I decided to do something beneficial for the "world", like the old days. I find satisfaction sharing knowledge and helping brighten up someones' life (I can crack jokes and puns for you too)

Instead of my tombstone, I left good deeds on Earth. Don't you think so?

Let's post this first. Please, if you're still here interested in following my blog, do leave a beautiful comment below lovely fella! I'm no…

Julai - Ramen

Image
Salam. Apa khabar semua? Alhamdulillah, aku berjaya juga kumpul kekuatan untuk menulis semula. Setiap hari aku fikir nak menulis. Serius. Tapi selalunya berakhir dengan munculnya banyak alasan untuk aku ‘escape’. Lagipun aku dah mula balik tulis diari/jurnal, ala-ala ‘scrapbook’. Aku tampal semua tiket dan poskad masa aku travel ke Utara India dan Kashmir. Nak cerita dekat blog, aku dah upload gambar dekat Instagram. ‘Redundant’ pula nanti. Baru-baru ni aku baru ‘delete’ Instagram aku, jadi mungkin aku boleh catatkan kembali pengalaman travel tu dekat sini yeah. Suka tak? :P



Kalau ikutkan aku memang nak buat banyak benda. Aku nak buat vlog! Youtube atau FacebookLive, mana-mana. Aku nak buat segmen review buku-buku hebat yang aku pernah baca. Bila dah ada peminat, senang sikit aku nak promosi buku aku. Banyak stok dekat tangan ni. Sejak aku melabur untuk beli DSLR Canon EOS 1200D, aku rasa rugi sebab tak dapat manfaatkan kamera ni sebaik mungkin.

Masa dekat Manipal, sekurang-kurangn…

Ogos - Kotak

Image
Assalamualaikum.

ada ke orang yang follow blog aku? ni soalan betul. bukan nak mencapub atau apa. bukan. kebelakangan ni aku rasa aku lebih jujur dengan ruang ini berbanding sesiapa yang aku kenal di dunia sebenar- ibu ayah, Anas, murobiyahs (they keep changing like for every semesters), usrahtis, strangers from facebook, member sekolah rendah, member kelas, member KMB. bukan bermakna aku berbohong dengan mereka. jauh sekali. cuma aku tak rasa mereka tahu perkara yang sebenar, I mean the whole damn stories. from A to Z. mungkin yang mereka tahu adalah masalah yang timbul, bukan puncanya atau penyelesaian yang mendiamkan segala kerunsingan, bukan liku-liku prosesnya.

whatever it is, aku pun confuse dengan diri sendiri *sigh* tak tahu nak gelak ke nak risau. of course lah kena risau. I'm almost 23 dude! Harry Potter umur 11 tahun pun dah tahu nak jadi hero. malu la beb.

kes dia sama macam kau tetap makan megi tomyam malam-malam walaupun kau tahu secara saintifiknya makanan tu bahay…

Julai - Cari Tuhan.

Image
Assalamualaikum. Apa khabar? Harap Allah sentiasa memberikan hangpa kesabaran. Tahu je orang yang rajin baca-baca blog ni mesti tengah serabut dengan hal-hal dunia (dan hal iman sudah semestinya), betul kan? Kalau aku tulis blog sebab tengah serabut juga, tak ke double serabut? Heh.

setiap orang mesti ada cerita dia yang tersendiri kan dalam perjalanan mencari Tuhan, spiritual journey. kalau orang yang mengikuti blog aku sejak dari 2010 mesti dia dah khatam novel kewujudan seorang NARS. tapi hidup ni bukan macam novel, tak pernah ada muka surat terakhir. sebab kehidupan di akhirat terlalu kompleks untuk digambarkan melalui bahasa manusia, tiada novel ke-8 semacam siri Harry Potter, The Cursed Child. 
baru-baru ni kan keluar fatwa tentang PokemonGo. aku terfikirlah, apa ye yang orang nak daripada agama? aku rasa tak ada agama lain yang nak peduli apa yang penganut dia muat turun daripada Google Play/Apple Store. siap kaji lagi tentang kebaikan dan keburukan (pastinya lebih banyak) per…

Jun - Cinta

Image
Assalamualaikum.
apa khabar? harap antum sihat-sihat saja. selamat hari raya? harap tak terlambat. kalau di Manipal, manis raya dah bertukar jadi masam-masam pasca keputusan Blok 1 haha. dah nak kena fokus untuk Blok 2 pula. teruklah Blok 1 aku aish. struggle weh. tapi aku perasan juga aku tak pulun habis lagi, journal last minute nak siapkan, habis masa kat situ.

tahun ni, kali kedua aku puasa dan raya di perantauan. alhamdulillah. walaupun aku rasa tak layak nak berkonvo hasil tarbiyah Ramadan, nikmat yang paling besar -sekurang-kurangnya- Allah bagi aku puasa penuh -1 hari dan bagi aku beraya. aku rasa Allah jawablah doa "Allahumma bariklana fi rejab wa syaban" tu.. terharu beb!

hampir 2 minggu Syawal berlalu, nampak gayanya macam boleh aku persoalkan iman yang berbaki. mana bekal 11 bulan yang dikatakan dulu? adakah aku orang yang Rasulullah celakakan itu? Allah. boleh tak aku kata bukti Allah ampunkan kita bila dia buka lebih besar ruang kebaikan untuk kita selepas Ram…

Mei - Masa

Image